GyIK

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat igyekeztünk összeszedni egy csokorba. Amennyiben további kérdése lenne, szeretettel várjuk jelentkezését.

Gyülekezeti taggá válás

Gyülekezeti tag szeretnék lenni, mit tegyek?

Ha eddig nem volt még tagja evangélikus egyházközségnek, akkor a következőket kell tudnia.

Egyháztaggá válik már akkor valaki, amikor elkezd kötődni egy evangélikus közösséghez, eljár a templomba, vagy éppen más alkalmakra. A gyülekezet többi tagja ekkor érzékeli, hogy az illető csatlakozni szeretne.

Amikor ez a szándék valóban komollyá válik, keresse meg az egyházközség lelkészét. A vele való beszélgetésből minden kiderül, mik a szokások, milyen alkalmak állnak rendelkezésre, milyen szolgálatot vállalhat, hitéletében éppen hol tart.

A rendszeres jelenlétet követi a gyülekezeti tagság adminisztratív része. A pénztárosnál adja meg szükséges adatait, amelyet a gyülekezeti névtárba kellenek, és fizesse be az Ön által meghatározott egyházfenntartói járulékot. Megteheti ezt bankszámlaszámainkon vagy személyesen, készpénzben is.

Ha családjával együtt kíván csatlakozni, akkor családonként, vagy éppen keresőnként érdemes fizetni az egyházfenntartói járulékot évi, havi, bármilyen bontásban. A gyerekek is egyháztagnak minősülnek majd, ők viszont 18 éves korukig nem szavazhatnak a gyülekezet érintő ügyekben pl. lelkészválasztás, pénzügyi döntések stb. v Ha adományt szeretne adni a gyülekezet javára, azt is megteheti. A szokás az, hogy különlegesebb alkalmakkor szokott ez történni: keresztelés, esküvő, temetés vagy bármi olyan esemény, amikor azt látja, hogy a gyülekezetnek valamilyen célra nagy szüksége van az Ön adományára.

A gyülekezet a tagjai által beadott pénzből gazdálkodik. Az Ön által felajánlott vasárnapi offertóriumból, adományból tartja fenn lelkészét, templomait, fedezi a missziós és egyéb költségeket. Ha megteheti, adja egyházunknak, alapítványunknak adója 1%-át is!