A Karácsony szimbólumai

A Karácsony szimbólumai

Karácsonyi ünnepek közeledtén jártunkban-keltünkben látjuk a különféle kirakatokban, közterületeken, hogy karácsonyfával, azaz örökzölddel, igen gyakran piros színű dekorációval, gyertyákkal, angyal és csillagdíszekkel csinosítva.


Karácsonyi szimbólumok

A karácsonyfák alatt díszdobozok is vannak , szimbolizálva a karácsonyi csomagokat.
Vegyük sorba most, mit is szimbolizálnak ezek a megszokott tárgyak és szinek, ilyenkor karácsonykor.
 
Adventi koszorú. Isten örökkévalóságát jelképezi: uralmának nincs kezdete és nem lesz vége. „Én vagyok az Alfa és az Ómega, így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő2 (Jel. 1:8)
 
Az örökzöldek, amelyekkel az utcákat, házakat díszítjük, a Krisztusban való örök életet jelképezik:”Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Ján. 3:16)

Az angyal, amely sok fenyő csúcsdísze, arra a hírnökre utal, aki Jézus születését adta tudtul a pásztoroknak. (Luk. 2:10-14)

A csillag, amelyet a karácsonyfa csúcsára helyezünk, a betlehemi csillagra emlékeztet, amely a napkeleti bölcseket az újszülött Királyhoz vezette (Máté 2,9)
 
A gyertyák fénye egész Advent időszakán át arra hívja fel figyelmünket, hogy Jézus a világ világossága (Ján. 8:12)
 

A piros a szeretet színe. Arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus a vérével fizetett azért, hogy megváltson bennünket. A piros és a zöld a karácsony tipikus színei, amelyekben mélyebb jelentést is találhatunk. Krisztustól ajándékba kapott életünket az Ő szeretetével és áldozatával kötik egybe.

A karácsonyi ajándékok, amelyekkel egymást meglepjük, azokra az ajándékokra utalnak, amelyeket a bölcsek Jézusnak vittek. És természetesen arra a legnagyobb ajándékra emlékeztetnek, amivel Isten ajándékozott meg:saját Fiát küldte el nekünk.
 
 Lydia folyóirat 2014/2.sz. alapján összeállította:
Karvainé, Éber Zsuzsa