Beszámoló - Bethlen Gábor Alapkezelőtől elnyert támogatás felhasználásáról

Beszámoló - Bethlen Gábor Alapkezelőtől elnyert támogatás felhasználásáról

2020.05.19

"Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások" pályázaton elnyert támogatást templomunk fűtés korszerűsítésére használtuk fel. 


Kiindulási állapot

A templom évek óta fennálló, eddig megoldhatatlan nehézségekbe ütköző problémája volt a megfelelő - azaz magas hatásfokú, műszakilag egyszerű kivitelű, könnyen karbantartható, de mégis gazdaságos - fűtésrendszerének kialakítása, amely felválthatta volna a jelenlegi, csak gazdaságtalanul működtethető konvektoros megoldást. 

A nehézséget elsősorban a technológiai-gazdaságossági akadályok (nem állt rendelkezésre gazdaságosan megvalósítható fűtésrendszer)  jelentették. A templom ugyan a kisebb méretű épületek közé sorolható, de a befűtendő méreteit tekintve (kb. 7x7x15m belméret, azaz cca 735 légm3) jelentős. Megoldásként emiatt gáz alapú technológia nem, legfeljebb megújuló-, illetve villamos megoldások jöhettek szóba. Végül a kiváló hatásfokkal rendelkező, ún. infra-alapú felületfűtésre esett a választás, elkerülendő a több száz légköbméter-kifűtés jelentette kihívást. 

Kiindulásként a templom mindösszesen 1x16A áramerősségű betáp vezetékkel rendelkezett. Ez a meglévő közösségi igényeket határértéken ugyan, de kiszolgálta, azonban tartalékok híján bővítésre nem adott teret. Ezért a fűtéskorszerzűsítés első lépcsőjeként megvalósításra került a meglévő villamos hálózat szabványosítása, illetve kapacitás bővítése: a parókia épületének illetve a templomnak is önálló, külön betáplálásos, modern biztonsági berendezésekkel (pl. phi-relé) ellátott, egyenként 32A kapacítású áramforrás került kiépítésre. 

Ezen előkészületek tették lehetővé, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások (EGYH-EOR)” pályázati felhívásán sikeresen pályázva a templom igényeire szabott infrapaneleket legyártathassuk és beépíttethessük.

Megvalósítás

A kivitelezés során mintegy 4kW össz fűtési teljesítményű infra film illetve panel berendezés került beépítésre a templom padsorainak, szentélyének, szószékének, illetve orgonájának környzetében.

A kivitelezés költségét a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások (EGYH-EOR)”  pályázat által biztosított 400.000.- forint teljes mértékben fedezte. 

Elvárt eredmények

Mivel a megoldás az emberi szem számára nem látható infravörös tartományt felhasználva (hasonlóan, mint a napsugár) a felületre érkezve felmelegíti azt, ezért a veszteség a környezeti levegőt melegítő megoldásokkal összevetve szignifikánsan, akár több nagyságrenddel alacsonyabb. Az egyszerű és a mozgó alkatrésztől mentes kialakításnak, valamint a technológiának köszönhetően tartósságot és megbízható működést, valamint jelentős fűtési költség megtakarítást várunk a megoldástól. 

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

„Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások (EGYH-EOR)”  pályázat