GyIK

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat igyekeztünk összeszedni egy csokorba. Amennyiben további kérdése lenne, szeretettel várjuk jelentkezését.

Házasság

Mit kell tudni az evangélikus esküvőről?

Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, jegyesoktatásra kell jelentkezni. Egyébként az evangélikus esküvő mindenképpen a polgári után zajlik le, még ha csak pár perccel, de ha 20 évvel, akkor is. A házaspár áldást kér és kap közös életükre a templomban.

Mit kell tennem, ha házasodnék?

Amint elkezdi az esküvőszervezést, már akkor keresse meg a helyi templom lelkészét. Amelyik település templomában szeretne házasodni, az ott illetékes lelkészt kell megkeresnie. Ehhez célszerű a gyülekezet alkalmaira ellátogatni, hogy a későbbiekben pl. gyermek keresztelésénél már legyen probléma az egyháztagság kérdése.

Milyen egyház feltételei vannak az esküvőnek?

Ma már egyre ritkább, hogy evangélikus evangélikussal házasodik. Minden esetben szükséges, hogy meg legyen keresztelve a vőlegény és a menyasszony is. Emellett megfontolandó a konfirmáció is, a hit megerősítése, egyházunk hitvallásainak megtanulása, ha addig az nem történt meg. Ám minden pár esete egyedi, bizalommal keressék ez ügyben a lelkészt. Ezen kívül szükséges felmérni az időszabta korlátokat is. Mikor tudunk eljárni jegyesoktatásra? Egy közösen megbeszélt időpontban alkalmanként kb. egy-másfél órában. Legalább 3 alkalom szükséges, de javasolt a több, szám szerint 5-8 alkalom. Ha ehhez keresztelési felkészítő is járul, akkor külön megbeszélés tárgya mindez.

Miért szükséges ennyi előkészület?

A házasságra lépő felek elkötelezik magukat egy életre. Erre nyilván készülni kell. Nem érkezhet meg egy születendő gyermek sem hirtelenjében, és ahogy mindennek, ennek is megszabott ideje van. Az egyházi felkészítés, avagy jegyesoktatás segít a pároknak maguk és a másik megismerésében, Istenkapcsolatuk feltérképezésében, az esküvői „mit tegyek, hova lépjek?” kérdések megválaszolásában. Akik eddig részt vettek a jegyesoktatáson, nem bánták meg, sőt pozitív élményeket tudhatnak magukénak, és nyugodtan, felkészülten mehettek az oltár elé.

Mennyibe kerül az esküvő?

Ez a kérdés az egyháztagsághoz vezet vissza. Aki rendszeresen fizeti a egyházfenntartói járulékot, annak számára természetesen, hogy otthon van abban a templomban, részben az övé is, esküvőjét ott tartja. Ezen kívül szoktak a párok adományozni a gyülekezetnek és lelkészének, kántorának. Ha valakik nem egyháztagok még, de gondolkoznak rajta, célszerű egyszeri adományt adni egy meghatározott összegben, amelyben benne van a templom használata, fenntartása, a jegyesoktatás költsége, a kántori tiszteletdíj, és minden más, amelyet egyébként a rendszeres egyházfenntartói járulék fedezne. Bővebben érdeklődjünk erről a lelkészi hivatalban.