GyIK

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat igyekeztünk összeszedni egy csokorba. Amennyiben további kérdése lenne, szeretettel várjuk jelentkezését.

Temetés

Mit kell tudni az evangélikus temetésről?

Az evangélikus temetések a ravatalozóban kezdődnek és a sírnál fejeződnek be. Néhány esetben, amikor nincs lehetőség a temetői istentiszteletre, akkor a templomban tartunk gyászistentiszteletet.

Az evangélikus temetés középpontja az igehirdetés, amelyet a lelkész a családon keresztül az elhunytat megismerve ír meg. Lehet választani bibliai igét vagy éppen az elhunyt egyik kedves evangélikus énekét. Emellett a méltó búcsúzás is része a liturgiának, amikor a lelkész felolvassa az elhunyt élettörténetét, valamint elmondja, hogy kik köszönnek el tőle utolsó földi útján.

Bárhogyan is történt a haláleset, a feltámadás reménységével búcsúztatunk és temetünk. Isten vigasztalásához semmilyen emberi jó szó nem érhet fel. Az evangélikus lelkész mindennek közvetítője, átadója.

Mit tegyek, ha családtagom elhunyt?

A temetkezési vállalkozóval egyeztetve keresse meg a helyi evangélikus lelkészt is, hogy az időpont megfelelő legyen. A későn bejelentett időpontban már nem minden esetben lehetséges a temetés, ezért kérjük, keresse fel elsők között a lelkészi hivatalt is az elérhetőségeken.

Mi történik a lelkésszel való beszélgetésben?

A telefonos, vagy levélbeli egyeztetés után szükség van egy személyes beszélgetésre is. Ez családlátogatás keretében, vagy éppen a lelkészi hivatalban történő találkozás esetével történhet meg. A gyász része lehet ez is, hogy elmondjuk mindazt, ami ért bennünket a hozzátartozó halála alkalmával. A lelkész ezt bizalmasan kezeli, és az imádság eszközével vigasztalja a családokat.

A család egyeztet a temetés körülményeiről, megerősítik a korábban megbeszélt időpontot.

Mennyibe kerül az evangélikus temetés?

Gyülekezetenként változó a szokás. Dunakeszin, Gödön és Sződligeten arra törekszünk, hogy megértse mindenki, kiegyenlítette számláját az, aki rendszeresen fizette az egyházfenntartói járulékot. Ebben az esetben is szoktak a családok adományt adni a gyülekezetnek és lelkészének, kántorának. Ha az elhunyt családtag nem volt fenntartó egyháztag, akkor egy felajánlott összeget fogadunk el adományként, amely lehet az elmaradt egyházfenntartói járulék kompenzálása, amennyiben erre van lehetőség. Bővebben a lelkészi hivatalban lehet erről érdeklődni.

Mi történik a temetés után?

A lelkész a temetés után is rendelkezésére áll a családtagoknak, hogy segítsen feldolgozni a halálesetet. Bátran lehet fordulni a lelkészhez ilyen ügyben. Gyakorlat templomainkban, hogy a temetést követő istentiszteletre hívjuk a gyászolókat, és ott egy emlékező imádságot mondunk az elhunytért.